Nilsiä-Tahko 3.0 -hanke

 

Tavoitteena Nilsiän keskustan vetovoiman ja kiinnostavuuden kasvattaminen sekä paikallisten asukkaiden että matkailijoiden piirissä. Hankkeessa vahvistetaan keskustan palvelujen esilläoloa ja kiinnittymistä Tahkon matkailualueen palveluihin. Lisäksi tavoitteena on kehittää keskustaan asukkaita ja matkailijoita kiinnostavia tutustumiskohteita, jotka edesauttavat osaltaan keskustan yritysten liiketoimintojen kehittymistä ja liikevaihdon kasvua.
 

  • kehitetään Nilsiän keskustaan uusia, myös uutta teknologiaa hyödyntäviä elämyskohteita. Ensisijaisena kohteena on Nilsiän virastotalon torin ja Nilsiäntien puoleinen betonimuuri, joka elävöitetään Nilsiän historiaa, nykyisyyttä ja tulevaisuutta kuvaavilla kuvatauluilla. 
  • Osaan tauluista liitetään lisätyn todellisuuden, AR (Augmented Reality) teknologioilla luotua interaktiivista sisältöä joka yhdistyy mobiililaitteen ruudulta tai AR-lasien läpi näkyvään todellisuuteen. Lisäksi toteutetaan 2-3 AR-kohdetta keskustan ympäristöön matkailijoita ja asukkaita kiinnostaviin kohteisiin (esim. satama, hautausmaa, kirkko).
  • Kehitetään selainpohjainen virtuaaliopasjärjestelmä, joka kytketään osaksi Nilsia.fi, Kuopiotahko.fi ja Tahko.com- sivujen tapahtumavirtaa
  • Kehitetään ja kokeillaan erilaisia yhtyesratkaisuja talvikauden ulkopuolelle, jolloin Skibussi ei kulje.
  • Osana hanketta kehitetään etätyölle tiloja Nilsiään
  • Hanke-esittely

Virtuaaliopas, "digiopas" 21.12.2020

- yhdessä Koillis-Savon oppaiden ja Nilsiän Kotiseuyhdistys ry:n kanssa on ideoitu sisältöjä oppaaseen
- kyselyiden ja vinkkien sekä työpajojen huomiot ovat olleet ideariihissä mukana
- virtuaalioppaalle on päätetty käsikirjoittaja ja näyttelijä, valinnasta päätti NIKE ry:n hallitus kokouksessaan, valituksi tuli Antti Heikkinen
- kuvaus- ja julkaisuaikataulusta on päätetty, kuvaukset toteuttaa Ouwau Design & Productions Oy
- työt jatkuu jälleen joulun jälkeen

4.2.2021 kuvattiin videot virtuaalioppaaseen, julkaisupäivämäärä opassovellukselle on 19.2.2021
Kuvauspäivästä artikkeli julkaistiin 5.2 Savon Sanomissa ja paikallislehti Pitäjäläisen Facebook-sivuilla

Mainos oppaasta julkaistaan Tahko News-lehdessä 6.2.2021

Retromies humoristisena virtuaalioppaana - sovellus ladattavissa 19.2.21 alkaen

Fiilistele Nilsiän ja Tahkon historiaa ja nykypäivää maksuttoman skibussin kyydissä tai omatoimikierroksena. SALMI/Nilsiä-Tahko-kierros sovelluksessa on kahdeksan noin minuutin mittaista kohtausta, joissa aimoannos 1960-70-lukujen tunnelmaa. Luvassa komediaa, aikakauden dokumentarismia ja uutiskatsausmaista tunnelmaa mustavalkoiseen tyyliin.

Nilsiän ja Tahkon opas on ainutlaatuinen elämys, virtuaalisena, omasta mobiililaitteesta ja maksutta. NIKE ry:n Nilsiä-Tahko 3.0 -hankkeen toteutuksena syntyvä omatoimielämys julkaistaan hiihtolomaviikkojen alla, 19.2.2021. 

Nilsiä-Tahko- kierros -videot julkaistaan Salmi AR sovellukseen, mistä elämyskierroksen voi katsoa ja kuunnella mobiililaitteelta maksutta. Mikäli kiinnostus oppaan tarinoista herää ja haluat tietää enemmän, Koillis-Savon oppaat järjestävät opastuksia ryhmille ja Nilsiän museossa löytyy lisätietoja mm. Nilsiän alueen varhaishistoriaa, käsityöläisammatteja, koulunkäyntiä sekä urheiluhistoriaa.

Virtuaalioppaan toteutus ja yhteistyökumppanit: NIKE ry, Koillis-Savon oppaat ry, Nilsiän Perinne- ja kulttuuriyhdistys ry ja Nilsiän Yrittäjät ry.

Kuvaus ja tekninen toteutus: Ouwau Desing & Productions Oy, Salmi Platform Oy.

Virtuaalioppaana nilsiäläinen kirjailija ja teatterin moniosaaja Antti Heikkinen.

Virtuaalinen Nilsiä-Tahko opastuskierros from Kuopio Tahko on Vimeo.

Ohjeet:
1. Lataa Salmi AR -sovelluskaupasta (19.2.2021 alkaen)
Google Play / iOS appstore
2. Avaa Salmi AR
3. Kirjoita hakuun “Nilsiä-Tahko kierros
4. Lataa paketti ja koe tarinat sovelluksen kautta
5. Seuraa sovelluksen näyttöä
6. Nauti matkasta ja tarinoista maksutta! 

 

Muuta:

Syksyn 2020 aikana toteutettiin kyselyjä kotiseudusta alakoululaisille, polkaistiin käyntiin etätyö-tilojen kehittäminen, kysyttiin materiaalia ja kuvia (vinkkejä) paikallisilta yrityksiltä ja selviteltiin yhteysratkaisuja skibussikauden ulkopuoliselle ajalle. Yläkoulun kanssa tehtävää työtä on pohjustettu ja AR-tauluja aletaan työstää kesää kohti. Kouluyhteistyötä ja yrittäjyyttä vielä tulossa keväällä 2021.

Keväällä 2021 toteutettiin Nilsiän yläkoulun 8-9-luokkien kanssa yhteistyössä "Nilsiän uutiset", katsaus paikallisten yritysten ja Nilsiän elinkeinoelämän nykytilaan ja tulevaisuuteen, yhteistyössä Nilsiän Yrittäjät ry:n kanssa.  Kevään 2021 aikana työ on nuorten ja koulun osalta tehty, toukokuun 2021 aikana hiotaan tekniikka kuntoon ja viimeistellään videoita. Videot tulevat kesälle 2021 valmistuvaan torin AR-tauluun.

Etätyötilojen kehittämistä tehtiin yhteistyössä Savonia AMK:n kanssa, opiskelijan opinnäytetyön aiheena oli Nilsiä-Tahko alueen etätyöpalvelut. Kyselyssä saatiin arvokasta tietoa alueen etäyöpalveluiden kehittämiseen, tieto jaettu matkailualueen yrityksille. Opinnäytetyö valmistuu syksyn 2021 aikana. 6.5.2021 arvottiin arvontapalkinnot kyselyyn osallistujien ja tietonsa jättäneiden kesken.

Kevään 2021 aikana (huhtikuu- toukokuu) on käynnistelty kesän sisältöjen suunnittelu Nilsiä-Tahko virtuaalioppaaseen sekä koordinoitu koulutusta alueen yrittäjille AR-ym. digitaalisten sisältöjen hyödyntämiseen omassa yritystoiminnassa. Kesän virtuaalioppaan sisällöt on suunniteltu kuvattavaksi toukokuun lopussa ja niiden on suunniteltu valmistuvan viimeistään heinäkuulle 2021.

Kesän virtuaalioppaan kuvaukset tehtiin kesäkuun alussa ja ne tulevat julkaistavaksi Salmi AR-sovelluksessa kesällä 2021 (kesä-heinäkuussa).

Nuorten AR-tauluun tekemät sisällöt ennakkokatsottiin nuorten ja opettajan kanssa ennen koulujen kesälomien alkua. Muuritaulun suunnittelu sai uuden käänteen, kun muuriin alettiin pohtia sähköistä taulua. Päätettiin tehdä liikuteltava AR-taulu ja jatkaa muuritaulun suunnittelua sähköiseksi tauluksi. Lisäksi todettiin, että muuri tarvitsee kunnostusta, päätettiin ehdottaa Kuopion kaupungille kunnostusta muuriin.

Opinnäytetyö Nilsiä-Tahko etätyöpalveluista valmistui kesälle 2021. Juttu "Tahko kiinnostaa etätyöpaikkana – etätyömahdollisuuksista kilpailukeino yrityksille" julkaistiin 14.6 Business Kuopio-sivuille. Etätyön tuloksista annettiin tietoa yrittäjille Nilsiässä ja Tahkolla.

Kesälle 2021 päätettiin testata Tahko-Nilsiä-Tahko -kulkuyhteyksiä Nilsiän Yrittäjien järjestämien Nilsiän iltatorien kanssa samaan aikaan. Bussikuljetukset on heinäkuussa, lisätietoa 

Nilsiän tori | Yrittajat.fi

 Nilsiä-Tahko kierroksen kesäosa julkaistiin 29.6.2021

Nilsia-Tahko-Opastuskierros-Kesa.mp4 from Kuopio Tahko on Vimeo.

 

Tiedote julkaisusta laadittiin yhteistyössä KuopioTahkon kanssa, tiedote Tahko.com-sivustolla

Virtuaalisen Nilsiä-Tahko opastuskierroksen kesäversio julkaistu - Tahkocom

 

1.7 bussikuljetuksista viestittiin Iltatorimainosten yhteydessä yhteistyössä Nilsiän Yrittäjät ry:n kanssa sekä Tahko.com, Nilsia.fi-sivustoilla ja somekanavissa

 

09/2021 Nilsiä-Tahko AR-kierrosten trailerit löytyvät myös

 
 

Lisätietoja:
Projektikoordinaattori Teija Kemppi, teija@tahkoexperience.fi  tai 0500 404330

 

Nilsiän kuntakeskuksen kehittämisyhdistys NIKE ry

Nilsiän kuntakeskuksen kehittämisyhdistys NIKE ry on vuonna 2008 perustettu voittoa tavoittelematon, poliittisesti sitoutumaton yleishyödyllinen yhdistys. Yhdistyksen tarkoituksena on lisätä Nilsiän kuntakeskuksen saavutettavuutta, vetovoimaa ja elinvoimaisuutta yhtenäisenä ja toiminnallisena alueen sekä kehittää keskustan yrittäjien, yhdistysten, kiinteistöjen omistajien ja Kuopion kaupungin yhteistoimintaa keskustaa koskevissa asioissa.

Puheenjohtaja
Savolainen Jukka
Kirkonmäentie 2
044 545 4248
73300 Nilsiä
jukka.savolainen@syvari.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Aava 3