Mikä Nilsiä?

Monipuolinen matkailupitäjä

Nilsiä on monipuolinen matkailun keskus, joka tarjoaa mahtavat maisemat luonnossa liikkujalle, nähtävyyksiä ja tapahtumia sekä makuelämyksiä. Nilsiän maisemia leimaavat Pisanmäen, Kinahmin ja Tahkomäen kvartsikivikallioiden muodostamat, korkeimmillaan yli 300 metriä merenpinnan yläpuolelle kohoavat upeat mäet. Nilsiä tunnetaankin maaperän kvartsiitistaan. Kvartsikiveä louhitaan teollisuuteen ja rakentamiseen, sisustukseen ja piha-sekä ympäristötuotteiksi.

Pisan ja Huutavanholman luonnonsuojelualueet houkuttelevat retkeilijöitä. Kulttuurikohteina Paavo Ruotsalaisen synnyinpaikka Aholansaari ja Nilsiän Kotiseutumuseo tuovat matkailuun kulttuurihistoriallista näkökulmaa. Nilsiän vesireitin järvet Syväri ja Vuotjärvi puolestaan tuovat alueelle monimuotoisuutta. Tahkon hiihtokeskus perustettiin Nilsiään vuonna 1968 ja se on laajentunut ympärivuotiseksi matkailualueeksi ollen Nilsiän merkittävin matkailukohde. Nilsiä on ollut perinteisesti myös maatalouspitäjä, nykyisin vielä noin kolmasosa väestöstä saa elantonsa maa- ja metsätaloudesta.

Tahkon alueella on jopa yli 80 matkailutarjontaan kytkeytyvää yritystä, golfkenttiä on kolme, ravintoloita 21 sekä hotelli- ja lomakylämajoitusta. Alue työllistää yli 300 henkilöä. Loma-asuntoja on 1 200 kpl. Tahko on Suomen neljänneksi suurin laskettelukeskus ja matkailukeskuksessa käy vuosittain noin 300.000 asiakasta.

Kuopiosta Nilsiään tulee matkaa maanteitse 55 km ja vesiteitse Tahkon vesireittiä n. 70 km. Suurista turistimääristä huolimatta Nilsiä on säilyttänyt aitosavolaisen, luonnollisen persoonallisuutensa, jossa on tilaa lumoutua luonnosta, rauhoittua vaaramaisemissa ja veden äärellä.

 

Tunnettuja nilsiäläisiä

Tunnettuja nilsiäläisiä tai Nilsiässä syntyneitä on mm. toimittaja ja kirjailija Antti Heikkinen, Junior Master Chef 2018-voittaja Otto Leskinen, taikuripari Jorma ja Aino Airaksinen (kansainvälisesti Finn Aspen-nimellä tunnettu), herännäisjohtaja Paavo Ruotsalainen (1777-1852), maastohiihdon kolminkertainen maailmanmestari Pauli Pitkänen (1911-1941).

Powered by Aava 3