Pisa ja Lastukoski

Lastukoski

Lastukoski sijaitsee 75-tien varressa Syvärin ja Vuotjärven välissä noin 13 kilometrin päässä Nilsiän keskustasta Nurmeksen suuntaan. Tahkolta Lastukoskelle tulee matkaa n. 25 km ja Kuopiosta 62 km.

 

Lastukosken kanava on itsepalveluna toimiva 350 metriä pitkä sulkukanava. 1960-luvulle asti tärkeänä vesiliikenneväylänä toiminut Lastukosken kanava on edelleen käytössä ja siitä kulkee useita veneitä päivässä. Lastukoski on viimeinen sulku ennen Tahkolle vievää Syväriä. Etelän suuntaan pääsee merelle asti. Tahkon vesireitti kulkee Kuopiosta Juankosken, Nilsiän ja Tahkon kautta Varpaisjärvelle. Matkaa Kuopiosta Tahkolle on noin 90 kilometriä. Vesireitti kulkee Karjalankosken ja Juankosken itsepalvelusulkujen sekä Lastukosken kanavan kautta. Viitoitettu reitti soveltuu myös melojille sekä soutajille. Reitin varrella löytyy suojaisia poukamia joissa voi pitää taukoa tai yöpyä sekä vieraslaitureita ja retkisatamia.

Kalastus

Lastukoskella kannattaa suunnata myös kalaan, sillä Lastukosken koskikalastuspaikka on tullut tunnetuksi runsaasta kuhakannastaan.

Muuta

Alueella on viihtyisä kanava- ja patomiljöö, veneenlaskupaikat kanavan molemmilla puolilla, hiekkapohjainen uimaranta jossa wc, pukukopit ja laituri sekä tilava grillikota.
 

Pisa

Pisavuori sijaitsee aivan Lastukosken läheisyydessä. Pisan alue on ollut jo kauan kuulu hienoista maisemistaan, jotka avautuvat Pisanmäeltä. Tieto henkeäsalpaavan upeista maisemista levisi kaikelle kansalle valokuvaaja-kirjailija I.K.Inhan kuvien myötä hänen käydessään Pisalla 1893. Kyseisen retken kuvaus löytyy “Suomen maisemia”-teoksesta, jonka ensimmäinen painos ilmestyi 1909. Pisa luetaan valtakunnallisesti arvokkaisiin maisema-aluisiin. Näitä upeita vaara- ja järvimaisemia kannattaa kiivetä katsomaan näkötornista. Vaaran huipulla voi tutustua myös kallioon hakattuihin Täyssinän rauhan yli 400 vuotta vanhoihin rajamerkkeihin. Alue sopii hyvin päiväretken kohteeksi.

Lue lisää www.luontoon.fi/pisa

Powered by Aava 3