Nilsiän keskusta

Nilsiän taajaman alueelta löydät monenlaisia palveluita ja liikkeitä sekä nähtävää.

Nilsiän kirkko
Josef Stenbäckin suunnittelema kivikirkko, joka vihittiin käyttöön vuonna 1906. Tyyliltään kirkko on melko selväpiirteistä kansallisromantiikkaa jossa on uusgoottisia piirteitä. Kirkon rakennusaine on kvartsiitti, joka on louhittu Nilsiän Tahkovuorelta. Kirkon pieneksi erikoisuudeksi voitaneen laskea kivipintainen tornin huippu muun katon ollessa peltiä. Kirkossa on 1 100 istumapaikkaa.

Nilsiän kirkossa vietetään messua sunnuntaisin ja juhlapyhinä klo 10. Kirkko toimii kesäisin myös tiekirkkona.

Kirkkoa voi varata arkisin klo 9-15 seurakunnan toimistosta, p. 040 488 8602 tai 040 488 8611. Konserttivarauksista voi sopia alueseurakuntien kanttoreiden kanssa.
Osoite: Kirkonmäentie 1, 73300 Nilsiä


Nilsiän museo


Nilsiän museota ylläpitää Nilsiän perinne- ja kulttuuriyhdistys, joka tallentaa, tutkii ja asettaa näytteille Nilsiään liittyvää kulttuuriperintöä.

Museo aukesi yleisölle Simolan tilalla ensin aittamuseona vuonna 1977 ja siirtyi myöhemmin tilan päärakennukseen, jossa toimii samalla Kotiseutukeskus.

Kotiseutukeskuksen päärakennuksessa ja aitassa esillä olevan museon perusnäyttelyn ohella museo kokoaa ja ylläpitää myös teemaltaan vaihtuvia näyttelyitä.

Museon yhteydessä toimii kahvila ja museokauppa, jotka ovat avoinna museon aukioloaikoina.

Nilsiän perinne-ja kulttuuriyhdistys  on ollut yhteistyössä mukana tekemässä Nilsiä-Tahko-virtuaaliopastuksia

Nilsiä-Tahko latureitti kulkee aivan museon viereltä! (Museo merkitty karttaan P-merkillä ja punaisella pallolla sinisessä mutkassa) Poikkea kahvilaan, aukioloajat http://www.nilsiankotiseutukeskus.fi/museo/ajankohtaista.asp
Osoite: Simolantie 41, 73300 Nilsiä

Nilsiän Harrastajateatterin "koti" löytyy samasta pihapiiristä Simolasta Nilsiän kotiseutukeskuksen ja museon kanssa. Kesäteatterin katettu penkkikatsomo on mitoitettu n.250 hengelle. Katsomosta pääsee takaportaita pitkin suoraan kahvion terassille nauttimaan väliaikatarjoilusta. Myös näyttämö on katettu. Lisätietoa https://www.nilsianharrastajateatteri.fi/

Illuusiotetatteri Taikavuori

Simolasta löytyy myös taikuuden ja mystiikan kiehtovaan maailmaan vievä Taikateatteri.Unohtumattomia elämyksiä ja ihmeitä Taikavuoren teatterissa tarjoavat nelinkertaiset taikureiden Pohjoismaiden mestarit ja MM-kisojen näyttämösarjan pronssimitalistit Jorma ja Aino Airaksinen ( Finn Aspen ).  Esitykset, hinnat ja ajo-ohjeet http://www.taikavuori.fi/esitykset-ja-hinnat/

Sataman alue ja Nilsiän tori

Satama on lyhyen kävelymatkan päässä torilta ja keskustasta. Sataman palveluita ovat mm.kesäravintola ja -kahvila tapahtumineen, vierasvenesatama, koirapuisto, tekonurmikenttä ja rantalentopallokenttä. Torilla kesäkahvio ja torimyyjät takaavat lupsakan ja mukavan kesäpäivän vieton. Torilla on myös talvella kauppiaita ja tapahtumia, joten sinne kannattaa poiketa.

Vanhan kirkon puisto

Nilsiän keskustassa on myös Vanhan kirkon puisto.  Alueella olevaan sankarihautausmaahan on haudattu 250 sankarivainajaa. Sankarihautojen hautakivet on kunnostettu seurakunnan toimesta vuonna 1987. Hautausmaa on otettu käyttöön jo 1730-luvun alussa ja sen pinta-ala on nykyään 2,34 hehtaaria.

Muistomerkit puistossa

Vanhan kirkon paikalle tilattiin muistokivi Savon Graniitti Oy:n tekemän suunnitelman mukaisesti 14.4.1952. Tamperelaisen Granit Oy:n valmistama muistopatsas on pystytetty vapaussodassa kaatuneiden muistoksi 19.6.1921. Puutarha-arkkitehti Pentti Valkaman suunnittelema sotien 1939-1945 muistomerkki paljastettiin 17.5.1953.

Herännäisjohtaja Paavo Ruotsalaisella on kolme muistomerkkiä.

Vanhan kirkon puistossa on siunatuille tuntemattomille vainajille tilattu muistomerkki. Muistomerkillä muistetaan erityisesti suurina katovuosina 1860-luvulla nälkään kuolleita nilsiäläisiä, joista 1253 henkilöä kuoli vuonna 1868.

 

Powered by Aava 3