Nilsiässä kohtaa aidon lupsakan savolaisen tunnelman ja löytää paljon palveluja sekä nähtävää.

Virtuaaliset opastuskierrokset - tutustu alueen historiaan ja nykypäivään

Virtuaalisten Nilsiä-Tahko opastuskierrosten oppaana toimii kirjailija Antti Heikkisen luoma persoonallinen hahmo, retro toimittaja Voitto Pieni-Hollo. Voiton uutiskatsauksissa on mukana komediaa, menoa ja meininkiä, sekä aimo annos 60-70 -luvun fiilistä. Tarjolla on sekä talvi- että kesäversiot. Talvivideoilla tarinoita Tahkosta, Aholansaaresta, elämästä, luonnosta, Nipasen vanhoista rinteistä sekä Nilsiästä museoineen ja kirkkoineen. Kesävideoita on kuusi kappaletta, joissa tuodaan esille alueen kesän aktiviteetteja ja käyntikohteita, sekä Nilsiä-Tahko alueen ominaispiirteitä historialla höystettynä. Tee virtuaalinen retki maatilalle, torille, satamaan ja vuorelle tai sukella golfkenttien syntyhistoriaan.

Katso kaikki kesätarinat https://atla.fi/tahko/kartta/kokoelma/nilsia-tahko-kierros-kesa

Katso kaikki talvitarinat https://atla.fi/tahko/kartta/kokoelma/nilsia-tahko-kierros-talvi

Lyhyet esittelyvideot

Nilsiä-Tahko KESÄ

Nilsiä-Tahko TALVI

Videot on tuottanut NIKE Ry:n Nilsiä-Tahko -hanke, https://nilsia.fi/foorumit/nike-ry/
 

Kulttuurinnälkäisen tärppeihin Nilsiässä kuuluu teatterit, elokuvat, konsertit sekä muut tapahtumat. Tutustumisen arvoinen on lisäksi entiseen kvartsilouhokseen rakennettu Louhosareena, joka on ainutlaatuinen näyttämö erilaisille kulttuuritapahtumille ja konserteille. Vierailla kannattaa myös yli satavuotiaassa Nilsiän kivikirkossa ja sen vierellä sijaitsevalla Ukko-Paavon muistomerkillä sekä Simolan kotiseutukeskuksella ja Nilsiän museolla.

Lasten kanssa liikkuville Nilsiästä löytyvät uimarannat, leikkipuistot, kahvilat, kioskit ja ravintolat. Nilsiän ja Tahkon väliä voi taittaa pyöräillen, talvikaudella skibussilla, veneillen, moottorikelkkaillen tai vaikkapa hiihtäen.

Eheyttä, rauhaa ja hiljaisuutta tarjoaa Aholansaari, jossa on 1800-luvulla eläneen herännäisjohtaja Paavo Ruotsalaisen museoitu koti. Saari tarjoaa viihtyisät puitteet myös vapaa-ajan viettoon. Saaren ruokailupalvelut, monipuoliset majoitustilat sekä ohjelmalliset tapahtumat mahdollistavat onnistuneen vierailun.

Aholansaari

Tahkon matkailukeskus

Nilsiän museo
www.nilsiankotiseutukeskus.fi
Nilsiän Kotiseutukeskus on Nilsiän Perinne- ja kulttuuriyhdistys ry:n omistama ja ylläpitämä kotiseutukeskus Kuopion kaupungin Nilsiän kylässä. Nilsiän Perinne- ja kulttuuriyhdistyksen muodostavat Nilsiän Harrastajateatteri, Nilsiän Kotiseutuyhdistys, Nilsiän Martat ry sekä Kuopion kaupunki. Kotiseutukeskus käsittää päärakennuksessa sijaitsevan museon ja mm. kokouksien järjestämiseen soveltuvan kahvion sekä samassa pihapiirissä sijaitsevat, museon käytössä olevat aittarakennus, holvikellari sekä katettu kesäteatteri.
 

Nilsiän museon tunnuseläin on mammutti. Alkuperäinen 1800-luvun lopulla Tahkolahdesta läydetty hammas on Helsingissä Luonnontieteellisessä museossa, mutta Nilsiän museossa löytyy poskihampaasta tehty jäljennös. Museon tupakeittiö toimii kahvilana ja kokoustilana. Kahvilassa voit nauttia vaikkapa pulla- tai munkkikahvit ja ostaa tuliaiset museokaupasta.

Mammutin tarina jatkuu Tahkon nykyhetkessä alkuperäisen mammutin jalanjäljissä
https://www.tahkomountain.fi/pude/

Museon erikoisuuksiin kuuluvat mm. Toivo Kärki- kokoelma, Arabian astiasto-kokoelma ja Suomen vanhimman Nilsiässä toimineen harjatehtaan esineistö sekä Itä-Suomen urheilumuseon kokoelmat. 
Museo on avoinna lomasesonkien aikaan kevättalvella ja kesällä sekä tilauksesta ryhmille ympäri vuoden.

Opastuspalvelut ryhmille, kts.https://koillissavonoppaat.nettisivut.fi/opastuskierrokset/

Nilsiän kirkko

 

KINAHMIN TUVAT JA TARINAT
Haluna Anttilan tilalla on säilytetty ja kunnostettu vanhaa rakennuskantaa. Tilan päärakennksen vanhin osa on rakennettu vuonna 1813 ja kivinavetta on vuodelta 1906. Aitat ovat myös 1800-luvulta. Tilan museoaittakierrosilla voit tutustua perinteisiin maataloustyövälineisiin sekä kuulla mielenkiintoisia tarinoita entisajan elämästä. Anttilat aitat ja tupakahvit –kierros järjestetään vain ryhmille ennakkotilauksesta, puh. 044 275 7331, info@kinahmintuvatjatarinat.fi 
 

Pisan luonnonsuojelualue

Huutavan Holman lehtojen suojelualue

Lastukosken alue

Nilsiän keskustassa vilkas tori kahvioineen, ravintolat, kahvilat, kaupat ja Mantun talon ohjelmat, teatteri ja uimarannat.

Nilsiän keskusta

Mäkiaution rotko Tahkolla -avattu kesällä 2020
Mäkiaution upea kallioinen rotko on muusta metsäluonnosta erottuva, kaunis geologinen esiintymä 300m päässä Panorama Bar & Cafén pohjoispuolella, lähellä Tahkonrinteiden huippua. Paikka on pitkään ollut hankalakulkuinen ja lähes piilossa oleva kohde, mutta se on nyt kunnostettu kaikkien koettavaksi.

 

Powered by Aava 3